venäjän opiskelu on haastavaa mutta hauskaa

 

KESKIÖSSÄ INNOSTUS JA OSALLISTAMINEN

LILIAN NÄKEMYKSIÄ TEHOKKAASEEN VENÄJÄN KIELEN OPISKELUUN

Olen 20-vuotisen urani aikana kokeillut useita eri opetusmetodeja opettaessani venäjää suomalaisille. Perinteiset menetelmät ovat tulleet tutuksi. Niihin kuuluvat muun muassa oppikirjatyöskentely, audio- ja videomateriaalin hyödyntäminen, lisätekstien lukeminen, venäläiseen kirjallisuuteen tutustuminen sekä uutisten ja musiikkiesitysten kuunteleminen ja kääntäminen. Mukaan mahtuu myös vaativammat lajit, kuten taide-elokuvien tulkinta sekä diplomaateille järjestettävät, koko viikon pituiset intensiivikurssit.

Elämme ajassa, jossa vallitsevat tiukat businessaikataulut – laskemme aikaamme emme vain päivissä, vaan jopa tunneissa. Jaamme vuorokauden työn, perheen, harrastusten, levon ja usein myös opiskelun kesken. Olen pohtinut paljon, miten oppilaani voisivat hyödyntää käytettävissä olevan rajallisen aikansa mahdollisimman tehokkaasti ja innostavasti myös intensiivikursseilla.

Vastauksena haasteeseen olen päätynyt tarjoamaan jotain aivan uutta järjestämällä kolmen tunnin räätälöityjä teemakursseja eri aihepiireistä. Esimerkkinä mainittakoon kulinaarinen kurssi teemalla "Saslik" eli tutustuminen gruusialaiseen keittiöön. Teemakurssit sopivat sekä vasta-alkajille että opinnoissaan jo edenneille. Kursseilla ei päntätä oppikirjoja, vaan kaikkia oppilaita rohkaistaan käyttämään kieltä aktiivisesti, omien kykyjensä mukaan. Näin jokaiselle muodostuu tärkeä rooli ryhmän oppimisprosessissa.

 

AJANKOHTAISIA JA HYÖDYLLISIÄ AIHEITA

Venäjän kielen opettajana ymmärsin jo kauan sitten, että minulla on kyky ja tarve omaan, erilaiseen opetukseen, joka on uudella tapaa innostavaa ja oppilasta lähelle tulevaa intensiiviopetusta.

On aika, että myös venäjän kieltä voi opiskella uudenaikaisilla ja inspiroivilla tavoilla. Liian kauan on keskitytty pelkästään aakkosiin ja kieliopin haasteisiin. Todellisuudessa ne ovat nopeasti ohitettu hidaste, kunhan ote on oikea ja materiaali kiinnostavaa. Pois kouluaikojen tylsät oppikirjat ja ne harmaat monisteet!

Internet ja media tarjoavat joka päivä uuden aiheen, josta keskustella — kätevästi siinä samalla, kun treenataan niitä verbejä ja akkusatiiveja. Oppilaan sanavarasto kasvaa ja hänellä on myös ajantasaisemmat tiedot mistä teemoista puhua esimerkiksi suunnatessa työmatkalle Venäjälle.
 

Urani aikana olen opettanut lukuisia hyvin erilaisia ryhmiä niin lakiasiaintoimistoissa, vientiyrityksissä kuin ministeriöissäkin. Ilokseni voin todeta, että monet näistä oppilaista ovat nyt oman yritykseni asiakkaita ja olen tästä luottamuksesta erittäin kiitollinen. Pitkäaikaisimmat oppilaani ovat seuranneet mukanani jo vuodesta 1995 lähtien. 
- Lilia Kouzmina, Kouzmina Linguistics

Lilia Kouzmina valmistui vuonna 1985 Petroskoin valtion yliopistosta, FM (filologi, opettaja)

 
 
 

TUNNELMIA KURSSEILTA